top of page

Emma-Stina Vehmanen

Espoon kaupunkisuunnittelulautakunnassa, jonka jäsen olen, käsiteltiin tänään pienten asuntojen rakentamista vaikeuttavia kaavamääräyksiä. Keskustelimme asiaan liittyen sekä Kattilalaakson kerrostalorakentamisesta, että noin 4000 uutta asukasta Kauklahden aseman tuntumaan tuovasta merkittävästä Lasihytin asemakaavasta. 

 

Molempien alueiden kaavaesityksissä oltiin rajoittamassa pienten kerrostaloasuntojen rakentamista hyvien raideliikenneyhteyksien tuntumaan. Virkakunnan esitysten mukaan näiden alueiden kerrostaloihin saisi rakentaa yksiöitä vain 30 % asuntojen kokonaismäärästä ja asuntojen keskipinta-alan tulisi olla vähintään 50 h-m2. Tällainen sääntely johtaisi siis siihen, että yksiöitä ja kaksioita rakennettaisiin nykyistä vähemmän. Espoossa ei ole tähän saakka säännelty rakentamista näin tiukasti. 

 

Esitin lautakunnalle asuntojen kokoa ja huoneistojakaumaa koskevan sääntelyn poistamista molemmista kaavoista. Ilokseni lautakunta hyväksyi muutosesitykseni Kattilalaakson kaavaa käsiteltäessä. Lasihyttiin liittyvä päätöksenteko jäi ajanpuutteen vuoksi seuraavaan kokoukseen, mutta uskon muutosesitykseni saavan tukea myös siitä päätettäessä. Toivotaan, että sama linja säilyy Espoossa jatkossakin emmekä lähde sääntelyllä sekoittamaan hyvin toimivia asuntomarkkinoita. 

 

Vastustan pienten asuntojen rakentamisen vaikeuttamista useista syistä.

 

Espoossa asuu muitakin kuin lapsiperheitä: itse asiassa kolme neljäsosaa espoolaisista asuu yksin tai kaksin. Kaikki sinkut ja pariskunnat eivät toki asu yksiössä tai kaksiossa, mutta monen elämäntilanteeseen pienehkö asunto hyvällä sijainnilla on järkevin asumisen tapa. Esteettömille pienille asunnoille palveluiden vieressä on kasvavaa kysyntää myös ikäihmisten joukossa.

 

Asuntopoliittisessa keskustelussa esitetään usein, että pienet asunnot toimivat vain asuntosijoittajien rahantekoautomaattina. Siinä unohtuu, että yksiöt ja kaksiot ovat erityisen tärkeitä nuorille ensiasunnon ostajille. Useimmiten ensiasunto on yksiö tai kaksio, joka päivitetään myöhemmin tarvittaessa suurempaan. Ensiasunnon ostamisesta pääkaupunkiseudulta on tullut korkeiden hintojen vuoksi yhä vaikeampaa, eikä sitä pidä entisestään hankaloittaa rajoittamalla haluttujen pienten asuntojen saatavuutta.

 

Pahimmillaan liian tiukka asuntojen koon sääntely johtaa siihen, että asuntoja rakentavat yhtiöt eivät halua ryhtyä hankkeisiin. Rakentamista Espoota tiukemmin sääntelemään ryhtyneellä Vantaalla on jo nähty esimerkkejä siitä, että tontit eivät kaupaksi tiukkojen kaavamääräysten takia, jolloin kaupungilta jää merkittävästi tuloja saamatta.

Emma-Stina Vehmanen

Aluevaaliehdokas, Espoon kaupunginvaltuutettu (kok.)

bottom of page