top of page

Emma-Stina Vehmanen

Aluevaalikeskustelussa on valitettavasti tullut jälleen selväksi, miten negatiivisesti vasemmistopuolueet suhtautuvat yksityisiin terveyspalveluiden tuottajiin. Monen ehdokkaan tavoitteena vaikuttaakin olevan se, että sosiaali- ja terveysalan yritysten toimintamahdollisuudet ovat mahdollisimman ahtaat. Tämä on järjetöntä. Jos haluamme ideologisen julkisen sektorin paisuttamisen sijaan laadukkaampia palveluita ja lyhempiä jonoja, tarvitsemme yksityisten palveluntuottajien demonisoinnin sijaan lisää yksityisen ja julkisen sektorin yhteistyötä hyvinvointialueilla.

 

Yksityisen sektorin tehokkaampien toimintatapojen ja muun muassa digipalveluihin liittyvän osaamisen hyödyntäminen kannattaa. Espoossa ulkoistuksista ja palvelusetelin käytöstä on saatu loistavia tuloksia.

 

Käytin tällä viikolla itse palveluseteliä ensimmäistä kertaa, kun oli aika käydä hammastarkastuksessa. Espoon kaupungin viime vuonna laajempaan käyttöön ottama suun terveydenhuollon palveluseteli toimi erinomaisesti – pääsin sujuvasti ja nopeasti hoitoon asuinalueeni yksityiselle hammaslääkäriasemalle. Enkä ole kokemukseni kanssa yksin, sillä kaupungin selvityksen mukaan palveluseteliä käyttäneet espoolaiset ovat olleet hoitoon erittäin tyytyväisiä ja palvelusetelin käyttö on koettu sujuvaksi.

 

Myös oma terveysasemani Espoossa on ulkoistettu. Espoon tulokset ulkoistetuista terveysasemista ovat erittäin hyviä. Syksyllä 2021 uutisoitiin, että Espoossa kiireettömän lääkäriajan saamisessa kaupungin omille terveysasemille oli 73 päivän jono, kun ulkoistetuilta asemilta ajan sai 3–5 päivässä. Ero on valtava.

 

Yritykset ja järjestöt tuottavat tällä hetkellä Suomessa 17 prosenttia julkisesti rahoitetuista sote-palveluista. Suomen Yrittäjien tuoreen palveluseteliselvityksen mukaan palvelusetelin osuus oli viime vuonna vain 1,15 prosenttia kaikista sote-menoista.

 

Minusta yksityisten tuottamien palveluiden osuutta kannattaisi määrätietoisesti nostaa. Ei siksi, että yksityinen olisi automaattisesti parempi vaihtoehto vaan siksi, että laajat kokemukset osoittavat yksityisten tuottajien hyödyntämisen julkisen sektorin tukena lyhentävän jonoja ja tuovan asiakkaiden hyödyksi uusia innovatiivisia toimintatapoja esimerkiksi digilääkäripalveluissa.

 

Yksityiset toimijat tulee valjastaa erityisesti jonojen lyhentämiseen. Jos hyvinvointialueen tuottamaan palveluun ei määräajassa pääse, asiakkaan tulisi automaattisesti saada palveluseteli yksityisen tuottamaan palveluun. Palvelusetelillä tarkoitetaan julkisesta terveydenhuollosta saatavaa maksusitoumusta, jolla kunta tai jatkossa hyvinvointialue korvaa yrityksen tuottamasta palvelusta ennalta määrätyn osuuden, joka on palvelusetelin arvo.

 

Kun ihmisten valinnanvapaus kasvaa ja hyvinvointialue ostaa osan palveluista yksityisiltä tuottajilta, syntyy veronmaksajan ja palvelun käyttäjän kannalta myönteinen tilanne, jossa yksityiset toimijat kirittävät alueen omaa julkista palveluntuotantoa parempiin tuloksiin ja toimintatapoihin.

 

Haluan edistää Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueella palvelusetelin käytön lisäämistä ja terveysasemien fiksujen ulkoistusten jatkamista. Jos olet samoilla linjoilla, toivon tukeasi käynnissä olevissa aluevaaleissa.

Emma-Stina Vehmanen

Aluevaaliehdokas, Espoon kaupunginvaltuutettu (kok.)

bottom of page