top of page

Emma-Stina Vehmanen

Hallitus päätti poistaa vuoden 2023 alusta alkaen Kela-korvaukset valtaosalta yksityisessä terveydenhuollossa tehtävistä toimenpiteistä. Korvaukset poistuvat muun muassa fysioterapiasta ja radiologisista tutkimuksista.

Päätös oli vasemmistohallitukselta selkeän ideologinen: omasta terveydestä huolehtimiseen yksityisiä palveluita käyttämällä ei kannusteta, vaan ihmiset ohjataan jo valmiiksi ruuhkautuneeseen julkiseen terveydenhuoltoon.

Järkyttävintä Kela-korvauksien leikkauksissa on, että Marinin hallituksen linjaus voi jopa romuttaa monen toiveet lapsen saamisesta. Yksityisellä puolella tehdyistä hedelmöityshoitojen kustannuksista Kela-korvaus on kattanut noin 20 prosenttia. Julkisen puolen hedelmöityshoitoihin voi olla vaikea päästä, joten monelle lapsettomuudesta kärsivälle yksityiseen klinikkaan turvautuminen on ollut ainoa vaihtoehto. Lähes puolet hedelmöityshoidoista tehdään yksityisellä puolella. Huolena on, että Kela-korvauksen leikkaus pahentaa julkisen puolen ruuhkia entisestään, sillä läheskään kaikilla ei ole varaa maksaa yksityisen puolen hoitoja täysimääräisesti. 

Yksityinen terveydenhuolto ei saa olla poliitikoille mörkö, vaan yksityisen puolen tarjontaa kannattaa hyödyntää. Julkisen terveydenhuollon kapasiteetti ei riitä koko kansan hoitamiseen, vaan mukaan tarvitaan myös terveysalan yritykset. Kela-korvaukset pitää palauttaa.

Emma-Stina Vehmanen

Kaupungin- ja aluevaltuutettu,

eduskuntavaaliehdokas (kok.)

Espoo

bottom of page