top of page

Emma-Stina Vehmanen

24.3.2025

 

Suomen toiseksi suurimmassa kaupungissa sujuvan arjen pitää olla mahdollista myös ilman omaa autoa. Töihin, kouluun ja harrastuksiin pitää päästä kulkemaan julkisilla. Jotta tämä on mahdollista, tarvitaan järkevää kaavoitusta, onnistunutta päätöksentekoa pääkaupunkiseudun kuntien yhteisessä HSL:ssä ja investointeja joukkoliikenneinfraan.

Joukkoliikenteeseen panostaminen ei kuitenkaan tarkoita autoilun hankaloittamista. Monelle espoolaiselle autoilu on välttämätöntä esimerkiksi töihin kulkemiseksi, yrittäjäarjen pyörittämiseksi tai lasten kuskaamiseksi. Tämä vaikuttaa usein unohtuvan vihreiltä ja muilta vasemmistopuolueilta, jotka ovat tekemässä autoilusta koko ajan kalliimpaa ja vaikeampaa.

Minusta kokoomuslainen järkevä liikennepolitiikka on sellaista, jossa autoilun hankaloittamisen sijaan rakennetaan kaupunkiseuduille niin toimiva ja houkutteleva joukkoliikennejärjestelmä, että joukkoliikenteen käyttäjäksi vaihdetaan halusta, ei pakosta. Loppujen lopuksi aika harva erityisesti nauttii autossa istumisesta ruuhkaisella Länsiväylällä, kun liikenne matelee ja aamun ensimmäisen palaverin tai työpäivän jälkeisen harrastuksen alkamisaika lähestyy uhkaavasti. Uskon, että suuri osa ihmisistä käyttäisi mielellään joukkoliikennettä enemmän, jos se toimisi nykyistä paremmin.

Onneksi oikeita askelia sujuvoittavaan suuntaan on tämän valtuustokauden aikana otettu. Esimerkiksi hyvin tuore mahdollisuus maksaa lippu lähimaksulla HSL-sovelluksen tai lippuautomaatin sijaan madaltaa satunnaisempienkin matkustajien kynnystä julkisen liikenteen käyttöön. Myös hyvin toimiva liityntäpysäköinti auttaa houkuttelemaan autoilijoita raideliikenteen käyttäjiksi. Valitettavasti liityntäpysäköinnin toimivuudessa on edelleen haasteita osassa Espoota.

Kuluneen valtuustokauden aikana on koettu espoolaisen joukkoliikenteen hienoja merkkipaaluja, kun Raide-Jokeri ja Länsimetron jatko on saatu käyttöön. Niiden seurauksena Espoo on toimivampi ja kaupunkimaisempi kaupunki. Edelleen tulee hyvä mieli nähdessäni ratikan Otaniemessä tai Leppävaarassa. Raide-Jokerissa hienoa on myös se, että hanke valmistui kahdeksan kuukautta etuajassa ja alitti budjetin. Tästä mallia myös tuleviin infrahankkeisiin!

Espoolla on maine autoilijoiden kaupunkina. Kun aikoinaan muutin Helsingin keskustan tuntumasta Espooseen, moni kaveri kysyi ensimmäisenä, onko asunnon lisäksi ostoslistalla auto. Ei ollut. Olen pyrkinyt elämään ilman autoa yksinkertaisesti siitä syystä, että auton pitäminen pääkaupunkiseudulla on sen verran kallista, että autottomana säästyvillä kustannuksilla maksaa monet kivat ravintolaillat ja taksimatkat. Vaikka myöhemmin elämääni tuli miehen mukana Volvon katumaasturi – mikäpä sen stereotyyppisemmän espoolaista – olen edelleen sitä mieltä, että julkisella liikenteellä kulkeminen on hyvin usein autoilua mukavampaa ja kätevämpää. Työmatkan aikana on jo tullut hoitaneeksi aamun kiireisimmät sähköpostit ja parkkipaikan löytämisen vaikeus ei turhaan kiristä hermoja.

Hyvin toimivassa Espoossa autoihmisellä on tulevaisuudessakin vapaus valita auto. Samalla meille muille autoton arki on aito vaihtoehto hyvin toimivan julkisen liikenteen ansiosta.

bottom of page